De website www.cv-ketels.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Checklist

Door een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen kun je grote besparingen maken, vooral als je huidige ketel sterk is verouderd. Het kiezen van een nieuwe ketel is echter niet makkelijk. Hier vind je een handige checklist die je kunt gebruiken om te bepalen welke cv-ketel het beste is voor jou.

Check 1: een solo- of combiketel

Allereerst moet je beslissen of je een soloketel wilt aanschaffen of een combiketel. Deze keuze wordt bepaald door de functie van de ketel.

  • Soloketel: met een soloketel kun je alleen je verwarmingswater opwarmen en deze kun je dus niet gebruiken voor het water in je badkamer en keuken. Dit type ketel heb je dus altijd in combinatie met een combiketel, een geiser of boiler.
  • Combiketel: met een combiketel kun je zowel het water voor je verwarming als je sanitaire water opwarmen. Hoe groter de ketel, hoe meer warm water je kunt genereren per minuut. Door een combiketel te kiezen bespaar je ruimte en geld.

Check 2: het soort ketel

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen vr-ketels, hr-ketels en hre-ketels. Vr-ketels worden niet meer verkocht en dienen geleidelijk te verdwijnen uit de Nederlandse huishoudens. Deze ketels verbruiken namelijk te veel energie vergeleken met hr-ketels en daarbij dus te veel fossiele brandstoffen. Wanneer jij een nieuwe verwarmingsketel gaat kopen, heb je dus voornamelijk de keuze uit een hr-ketel of een hre-ketel.

  • Hr-ketel: hr staat voor hoog rendement. Deze ketels gebruiken de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het gas om een gedeelte van het water mee voor te verwarmen. Bij conventionele ketels wordt deze warmte afgevoerd naar buiten. Daardoor hoeft de verwarmingsketel zelf minder hard te werken om het water verder op temperatuur te brengen. Hiervoor is dan aanzienlijk minder gas en elektriciteit nodig.
  • Hre-ketel: een hre-ketel is een hr-ketel die ook elektriciteit opwekt. Hiermee kun je dus zowel je gas- als je elektriciteitsverbruik aanzienlijk verminderen. De aanschaf van een hre-ketel is aanzienlijk duurder, maar het rendement is ook veel hoger. Het is voornamelijk waardevol voor huishoudens waar jaarlijks 1600 kubieke meter gas of meer wordt verbruikt.

De tabel die volgt geeft je een idee van de prijzen voor de verschillende hr-ketels op de markt en het rendement dat je ervoor terugkrijgt. Ter vergelijking is het rendement van een conventionele cv-ketel 80 procent en van een vr-ketel 90 procent.

Soort hoogrendementsketel Prijs inclusief montage en btw Rendement
HR-100

HR-104

HR-107

€750 – €2250

€1000 – €2550

€1250 – €2850

Minimaal 100%

Minimaal 104%

Minimaal 107%

Hre-ketel €9000 – €11.000 Minimaal 140%

Check 3: de Comfort Waarde

Nu je weet welk soort ketel je wilt kun je bepalen hoe groot deze moet zijn door te kijken naar de Comfort Waarde, uitgedrukt in CW. Hoe hoger de CW, hoe meer water de ketel per minuut kan opwarmen. Je kunt kiezen uit waardes die liggen tussen de 1 en de 6. Uit de onderstaande tabel kun je aflezen welke Comfort Waarde voor jou het meest geschikt is en wat de invloed hiervan is op de eindprijs.

Soort cv-ketel Functie Prijs inclusief montage en btw
CW1: 4 liter Verwarmt 4 liter water per minuut, geschikt voor gebruik in de keuken. €750 – €1250
CW2: 6 liter Verwarmt 6 liter water per minuut, geschikt voor keuken of douche. €950 – €1450
CW3: 10 liter Verwarmt 10 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad of keuken, maar niet tegelijkertijd. €1000 – €1600
CW4: 13 liter Verwarmt 13 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad of keuken, maar niet tegelijkertijd. €1250 – €1850
CW5: 17 liter Verwarmt 17 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad en keuken, beperkt gelijktijdig gebruik. €1750 – €2500
CW6: 20 liter Verwarmt 20 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad en keuken en kan op twee plekken tegelijkertijd warm water leveren. €2250 – €2850

Check 4: de extra opties

Door het soort ketel te kiezen en door vast te stellen welke inhoud deze moet hebben weet je waarnaar je moet gaan zoeken bij de verschillende leveranciers. Deze zullen naast de ketel ook de montage en aansluiting voor je regelen. Verder zal de leverancier de extra opties die ze aanbieden met je bespreken. Je moet dan denken aan een onderhoudscontract (vaak inclusief calamiteitenservice), het aansluiten van extra radiatoren, het plaatsen van een slimme thermostaat en de garantieregeling.

Ook is het mogelijk om een zonneboiler te laten aansluiten op je nieuwe ketel zodat je nog meer geld kunt besparen. De keuzes die je hier maakt beïnvloeden uiteraard direct de uiteindelijke prijs, maar kunnen je het leven soms aanzienlijk gemakkelijker maken. Daarnaast heb je dan maar één aanspreekpunt voor alles betreffende je verwarmingsketel. Het is altijd verstandig te kijken welke extra diensten de verschillende leveranciers aanbieden voordat je beslist bij wie je deze uiteindelijk wilt afsluiten.