Gemiddeld gaan verwarmingsketels zo’n 15 jaar mee. Daarna zijn ze aan vervanging toe. Vandaag de dag worden er cv-ketels gemaakt die aanzienlijk zuiniger en dus milieuvriendelijker zijn dan hun voorgangers. Dat betekent dat jij door het vervangen van je verwarmingsketel je investering zal terugverdienen omdat je ten opzichte van de voorgaande situatie jaarlijks aanzienlijk zal besparen op je energierekening. Is het tijd voor een nieuwe verwarmingsketel? Houd dan de volgende aandachtspunten goed in je achterhoofd.
De juiste inhoud
Het is erg belangrijk dat je de verwarmingsketel kiest die aansluit bij het verbruik van je huishouden. Daarnaast is de functie hier van belang. Het spreekt voor zich dat een kleiner huishouden aan een kleinere ketel voldoende heeft en dat een ketel voor het verwarmen van het water in de badkamer groter moet zijn dan een ketel die in de keuken dienst moet gaan doen. Er is een handige manier waarop je kunt zien welke ketel geschikt is voor jou en dat is door te kijken naar de Comfort Waarde. Deze Comfort Waarden worden in de onderstaande tabel verder toegelicht.
Soort cv-ketel | Functie |
CW1: 4 liter | Verwarmt 4 liter water per minuut, geschikt voor gebruik in de keuken. |
CW2: 6 liter | Verwarmt 6 liter water per minuut, geschikt voor keuken of douche. |
CW3: 10 liter | Verwarmt 10 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad of keuken, maar niet tegelijkertijd. |
CW4: 13 liter | Verwarmt 13 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad of keuken, maar niet tegelijkertijd. |
CW5: 17 liter | Verwarmt 17 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad en keuken, beperkt gelijktijdig gebruik. |
CW6: 20 liter | Verwarmt 20 liter water per minuut, geschikt voor douche, bad en keuken en kan op twee plekken tegelijkertijd warm water leveren. |
Het vermogen
Naast de inhoud van de ketel kan ook het vermogen belangrijk zijn. Dit geeft aan hoe sterk de ketel is. Kies je het vermogen verkeerd, dan is het mogelijk dat jouw nieuwe ketel niet genoeg kracht heeft om jouw gehele woning te verwarmen. Je kunt het vermogen dat je nodig hebt vrij gemakkelijk uitrekenen met een formule. Je neemt de temperatuur die je binnen wilt realiseren, je vermenigvuldigt dit met het aantal kubieke meters woning dat je ermee wilt verwarmen en deze uitkomst vermenigvuldig je weer met 3,86. Zet jij je thermostaat bijvoorbeeld graag op 19 graden en heeft jouw woning een inhoud van 350 kubieke meters, dan zal je dus een cv-ketel nodig hebben met een vermogen van 19 x 350 x 3,86 = 25,7 kW. Het meest accurate antwoord krijg je als je dit uitrekent per ruimte en een gemiddelde neemt. Het is immers niet nodig om alle kamers op 19 graden te verwarmen. Houd hierbij ook rekening dat je meer vermogen nodig hebt als jouw woning slecht is geïsoleerd.
Het rendement en de terugverdientijd
Als laatste is het verstandig te kijken naar het rendement van de ketel en een berekening te maken van de terugverdientijd. De ketel met de kortste terugverdientijd is voor jou de beste optie en dit is regelmatig niet de duurste ketel met het beste rendement. Een hre-ketel, bijvoorbeeld, is eigenlijk alleen geschikt voor huishoudens met een jaarlijks gasverbruik van meer dan 1600 kubieke meter per jaar. Wat betreft hr-ketels heb je de keuze uit hr-100, hr-104 en hr-107 ketels. Het nummer van de ketel is gelijk aan het minimale percentage rendement dat je met je nieuwe ketel zal kunnen realiseren.
Er is ook een prijsverschil tussen deze ketels waarmee je rekening moet houden zowel als het rendement van je huidige ketel. Bekijk dus voor elke optie wat je uitgaven zijn, wat je er jaarlijks mee kunt verwachten te besparen en wat je terugverdientijd is. Zo vind je de meest zuinige en energiebesparende ketel voor jouw specifieke situatie.